Architecture Viamala

Viamala Besucherzentrum

Besucherzentrum Viamala-Schlucht
Besucherzentrum Viamala im Winter

Show all 6 images

Viamala-Schlucht im Winter
The Viamala Gorge is a natural spectacle, its historical development a unique cultural asset. These two facts were and are starting points for the tourist development of the gorge. Its basis is and remains the staircase with rock gallery built in 1903.

Description

Since spring 2014, it has been supplemented by a new visitor centre designed by the local team of architects Ivano Iseppi and Stefan Kurath. The former kiosk building and toilet facilities date back to the 1970s. The new, modern visitor centre is largely closed due to rockfall regulations along the cantonal road. Only a narrow long window allows access to the shop. A slightly asymmetrical gibel roof made of exposed concrete spans the approximately 40m2 sales area. While the building seems closed towards the road and the gorge, the south and north sides of the interior, which is finished with local wood, are provided with large windows. Visitors can now pass through the shop past the cash desk via the exposed staircase north of the building into the gorge. The path leads in the basement through an exhibition room. From there you will be led to the staircase built in 1903, over which the gorge visitors can reach the shop and the new visitor terrace after the tour. With around 60,000 paying visitors annually, the Viamala Gorge is a figurehead and supporting economic pillar in regional tourism. Accordingly, in the planning and implementation of the construction project, the improvement of orientation and the quality of stay for the guest were decisive maxims. For example, a specialist group with the assistance of Dr. Roland Scheurer, a proven expert in the field of tourism offer development, developed a modular concept parallel to the construction process, which focuses on archaic nature as the core value of the Viamala. Visitors to the gorge are deliberately not overwhelmed with information, but subtly asked to perceive the scenario on site with all their senses.

Map

Responsible for this content Viamala Tourismus.
This content has been translated automatically.

Outdooractive Logo

This website uses technology and content from the Outdooractive platform.